Menü Kapat

SSD Ürünler Hakkında Sıkça Sorulanlar

SSD, flash bellek yongalarının kullanıldığı bir depolama cihazıdır. Motor, disk plakası ve okuma kafası gibi HDDlerde bulunan hareketli parçaları yoktur. Bu sayede, veri aktarımı esnasında aktarımın yavaş olmasına sebep olan; açılma süresi, arama süresi, ve devir gecikmesi gibi süreleri ortadan kalkmıştır. Ayrıca içerisinde hareket eden parça olmadığı için, sessiz ve ısı üretmeyen bir yapıya sahiptir.

Bigboy SSD, Samsung'un bellek teknolojisindeki deneyimlerini kullanarak geliştirdiği NAND flash tabanlı depolama çözümüdür. Bu yeni nesil depolama çözümü; manyetik disk içeren depolama çözümlerine göre; daha yüksek hız ve güvenilirlik, düşük güç tüketimi ve hafiflik ve yüksek dayanım özelliklerine sahiptir.

Bigboy Technologies , Samsung tarafından üretilen SSD ürünlerini kullanmaktadır. Samsung, flash yonga ve kontrolör gibi bileşenlerin tamamını kendisi üretmektedir. Bu da bileşenlerin birbiri ile tam uyumlu olarak çalışması sağlamaktadır. Bu sayede daha yüksek başarım ve güvenilirlik elde edilmektedir. Ayrıca, ürün bileşenleri için diğer üreticilere bağımlı olunmadığı için ürünler daha hızlı üretilmekte ve bileşen seviyesinde ürün geliştirme daha kolay yapılabilmektedir.

Samsung SSD ürünler; HDD ürünlere oranla daha az güç tüketir, nerede ise hiç ısı ve ses üretmez. Kurumsal depolama ve sunucu uygulamalarında bir SSD birden fazla HDD'nin yerini alabilir, böylece azalan cihaz sayısı ile güç ve soğutma için harcanan enerji seviyesi düşer, sistem boyutları küçülür ve arızalanan çöpe atılan ürün sayısı en aza inmektedir.

Fiyatı etkileyen bir çok etken bulunmaktadır. Flash bellek fiyatları düşmeye devam etmektedir (yıllık %40-50 oranında bir düşüş sözkonusudur). MLC teknolojisinin kullanılmaya başlaması ile SSD ürünler daha uygun fiyatlar ile kullanıma sunulur hala gelmiştir.

Single-level cell ya da kısa adı ile SLC flash bellek her bir hücrede 1 bit veri saklar. Multi-level cell ya da kısa adı ile MLC flash bellek her bir hücrede 3 ya da daha fazla bit veri saklar. Samsung 2008 yılında MLC tabanlı 128GB SSD ürününü tanıtmıştır. Samsung, kurumsal ve ev kullanıcılarına yönelik depolama çözümleri için SLC ve MLC tabanlı SSD ürünler üretmeye devam etmektedir.

Samsung NAND flash teknolojisi ve yüksek kapasiteli daha küçük boyutlu bileşen geliştirmek için sürekli yatırım yapmaktadır. 64GB ve 128GB kapasiteli SSD ürünler seri üretime geçmiş durumdadır, 256GB kapasiteli ürünlerin seri üretimi de çok yakında başlayacaktır. SSD kapasitesinin her yıl %100 oranında artacağı yönünde tahminler yapılmaktadır.

HDD ürünlerden farklı olarak SSD ürünler için gibi boyut sınırlaması bulunmamaktadır. Bu sayede sistemlere ve ihtiyaçlara yönelik olarak özel SSD çözümleri sunulmaktadır. Örneğin "düşük fiyat" kategorisindeki taşınabilir sistemler için geliştirilen "slim-light" SSD ürün, 39mm (Boy) x 54mm (En) x 4mm (Kalınlık) ölçüleri ile 2,5inç HDD'nin 3'te 1'i alan kaplamaktadır.

Bigboy SSD ürünler 1,8-inç, ve 2,5-inç standart boyutlardaki ürünlerin yanısıra slim ve slim-light serisi ürünler ile 8GB'dan 128GB'a uzanan geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Ürünler ile ilgili detaylı bilgiler için http://www.bigboyssd.com mini sitesini inceleyebilirsiniz.

IDC Storage and Semiconductor Research şirketi başkan yardımcısı David Reinsel'in, SSD'nin fayda ve üstünlüklerini anlattığı videoyu http://idc.cycloneinteractive.net/samsung_iview/samsung_iview_combined_v01.html adresinde izleyebilirsiniz.
Ayrıca sitemizdeki videoları VİDEOLAR sayfamızdan izleyebilirsiniz.

Alienware, ASUS, Dell, Fujitsu Siemens, HP, Lenovo, NEC, Sony, Voodoo ve diğer lider üreticiler SSD-tabanlı notebook ürünleri kullanıma sunmaktadır. Daha detaylı bilgi için SSD kullanan ürünler sayfamıza bakabilirsiniz.

SSD'nin ana kullanım alanları dizüstü, sunucu ve depolama ürünleridir. Dizüstü bilgisayar pazarı rekabet nedeni ile fiyat konusunda çok hassas durumdadır, bu da SSD'nin yaygınlaşmasını yavaşlatmaktadır. Samsung SSD'nin daha hızlı yaygınlaşabilmesi için üretim maliyetlerini düşürmek için çalışmalarını sürdürmektedir. Sunucular ve depolama ürünleri için yüksek performans ve güvenilirlik ön plandadır. Samsung kurumsal pazar için de ürün geliştirme çalışmalarını sürdürmektedir.
Samsung SSD ürünler, sisteme özel boyutlardaki ürünler sayesinde UMPC, video kameralar, PDA ve yazıcılar gibi tüm elektronik ürünlerde kullanılabilmektedir.

SSD'ler sunucularda kullanılan 15,000rpm hızındaki kurumsal HDD ürünlerin onda biri kadar güce gereksinim duyar. Ayrıca SSD'ler daha yüksek IO/PS değerlerine ve kritik verilere daha hızlı erişimi sağlayan yüksek okuma ve yazma hızlarına sahiptirler. Sıradan HDD ürünler gibi bozulabilecek, ısı ve gürültü üreten hareketli parça içermediklerinden soğutma ve günümüz veri merkezleri için önemli bir sorun olan bakım/onarım giderlerini de düşürmektedirler.

PC üreticileri, SSD teknolojisini desteklemekte, yüksek performanslı ve yüksek kapasiteli SSD ürünlere olan talebi arttıracak çalışmalar yapmaktadırlar. SSD ürünlere olan talep artmaya devam etmektedir ve Samsung 2008 ve 2009 yılında da bu talep artışının devam edeceğini öngörmektedir.

IDC verilerine göre; 2007 yılında dünyadaki SSD pazarı 400milyon USD seviyelerinde gerçekleşmiştir. 2007-2012 yılları arasında SSD pazarının yıllık %70 büyüyeceği ön görülmektedir. Bu ek olarak SSD ürün satışlarının yıllık %76 büyümesi beklenmektedir. NAND flash fiyatları düşmeye devam ettikçe, SSD fiyatları da bunu takip edecektir.

1. SSD güç kablosunun doğru takılı olduğundan emin olun.
2. SSD veri kablosunun doğru takılı olduğundan emin olun.
3. Check the partition and format status using Disk Yönetimi/Disk Management aracı ile bölüm ve biçimlendirme durumunu inceleyin.

> Diskin ilk kullanımında aşağıdaki adımları takip ediniz.
a. Control Panel->Administrative Tools->Computer Management->Disk Management uygulamasını açınız.
b. Sürücüyü tanımlayın, sürücü harfi ve kapasiteyi belirleyin ve ilgili dosya sistemi ( NTFS, FAT32 vb) ile biçimlendirin.
c. Sürücünün biçimlendirmesinin doğru olarak tamamlandığından emin olun.

4. Aygıt Yöneticisi/Device Manager uygulaması ile cihazın incelenmesi.
a. Anakart yongaseti kuzey köprüsü/south bridge sürücüsünün doğru olduğundan emin olun.
b. Cihazın sürücüler başlığı altında görüntülendiğinden emin olun.

MTBF, Mean Time Between Failure (Hatalar Arası Ortalama Süre) ifadesinin başharfleridir. Sağlamlık ve güvenilirlik için belirlenmiş bir değerlendirme ölçüsüdür. Uluslararası endüstri standartı olarak kabul edilmiştir. Ölçü birimi "saat" olarak belirlenmiştir.
SSD cihazların MTBF değerleri yonga tipine bağlı olarak 1.000.000 (MLC) saat ile 3.000.000 (SLC) saat arasında değişebilmektedir. Sıradan HDD cihazların MTBF değeri ise motor mekanizmalarına bağlı olarak 750.000 saattir.

1,8inç SSD ürünler 5V güç ile çalışırler. Ancak micro-SATA arayüzüne sahip bazı dizüstü sistemler sadece 3,3V güç sunmaktadır; örnek: Fujitsu Tablet P1630.. Bu nedenle 5V güç ihtiyacı olan cihazlar çalışmayacaktır.

DOM ve SSD, benzer ürünlerdir. Aralarındaki en belirgin fark okuma/yazma hızlarında ve kapasite değerlerindedir. En yüksek DOM ürün kapasitesi 8GB iken, en yüksek SSD kapasitesi 1TB'dır.
DOM ürünler SLC yongalar ile üretilirken, SSD ürünler pazar ihtiyacına bağlı olarak MLC ve SLC yongalar kullanılarak üretilmektedir.

Mevcut SSD ürünler aşağıda sürümleri belirtilen Linux sistemler ile uyumlu olarak çalışmaktadırlar:
Fedura 8, 9, 10 ve üzeri
Ubuntu 8.10 ve üzeri

İşletim sistemi kurmadan önce katı hal sürücü (SSD) üzerinde bir disk bölümü oluşturmalısınız, ardından bölümü istediğiniz bir dosya sistemi ile biçimlendiriniz. Bu bölüm "sistem(system)" bölümü olarak adlandırılacaktır. Ayrıca bir başka sabit disk üzerinde işletim sistemi için bir bölüm oluşturabilirsiniz. Bu bölüm "başlangıç (startup)" olarak adlandırılacaktır. SSD üzerinde oluşturulan Sistem/system bölümü aynı zamanda başlangıç/startup bölümü olarak da kullanılabilir.
Eğer SSD üzerinde sistem image dosyası ya da ghost işlemi dosyası yedeklenecek ise SSD üzerindeki bölüm silinmeli ve uygulamaya uygun dosya sistemi ile yeniden bölüm oluşturulmalıdır.
Bölüm oluşturulduktan sonra bölümü çalışır hale getiriniz (activate). Böylece işletim sistemi bu bölümde çalışabilecektir. Aksi halde bölüm üzerine ghost işlemi ya da sistem yedeği (image) dosyası alınabilir ancak işletim sistemi çalıştırılamaz. Microsoft ürünleri için işletim sistemi CD ve DVD leri ya da Fdisk ve benzeri biçimlendirme (format) araçları kullanarak disk bölümlendirmesi işlemleri yapılabilir.

Bilgisayar kullanıcılarının büyük bir çoğunluğunun tercih ettiği işletim sistemleri Microsoft Windows ürünleridir. Windows işletim sistemlerinde başlıca 3 dosya sistemi bulunmaktadır; NTFS, FAT32, FAT16. Bu dosya sistemlerin de tekil dosyalara erişim için boyut sınırlamaları mevcuttur. Bu nedenle dosya aktarım sorunu ile karşılaştığınızda;
1. Dosya sisteminizin ne olduğunu kontrol ediniz. (Bilgisayarım/My Computer penceresinde ilgili sürücü (C,D,E vb.) üzerine sağ tıklanıp Özellikler/Properties kutusunda Dosya Sistemi/File System başlığının yanında görülebilir.)
2. Dosya sisteminizin hangi dosya boyut sınırlamasına sahip olduğunu kontrol ediniz. Eğer dosya sisteminiz FAT16 ise dosya erişim boyutu sınırı 2GB'tır ve 2GB ve üzeri tekil dosya işlemi yapılamaz. Dosya sisteminiz eğer FAT32 ise dosya erişim boyutu sınırı 4GB'tır ve 4GB ve üzeri tekil dosya işlemi yapılamaz.

SSD ürünleri kullanabilmek için herhangi bir sürücü gerekmemektedir.
Ancak bazı eski sistemlerde ve işletim sistemlerinde SATA HDD ve SATA SSD depolama cihazları için BIOS güncellemesi ve SATA sürücü ihtiyacı olabilmektedir.

Değiştirme işleminden önce sistem üreticinizin garanti şartlarını inceleyip depolama cihazı değişiminde garanti iptali olup olmadığını öğreniniz. Ardından sabit disk sürücünüzün hangi arayüze sahip olduğunu kontrol ediniz. Kullanım ve uyum sorununu ortadan kaldırmak için HDD'ler ile aynı arayüzlere (IDE, SATA, ZIF, PCI-Express vb) sahip SSD ürünler üretilmektedir. Sisteminize uygun SSD ürünü temin ettikten sonra HDD ürünü SSD ile değiştirebilirsiniz.

SATA ve IDE depolama cihazlarında kullanılan arayüz çeşitleridir. Sisteminize SSD satın almadan önce hangi arayüze sahip HDD kullandığınızı öğreniniz.

Sürücünün sistem tarafından tanındığından emin olmak için "Bilgisayarım/My Computer" üzerine sağ tuşla tıklayıp "Yönet/Manage" penceresini açın ve açılan pencerede "Disk Yönetimi/Disk Management"menüsüne girin. Gelen pencerede sürücünüzü ve kapasitesini görüyor olmalısınız. Sürücü alanı üzerine sağ tıklayın ve "Sürücü harfini değiştir/change drive letter" seçeneği ile yeni bir sürücü harfi atayın.

SLC ürünler daha uzun kullanım süresi, daha yüksek veri yazma hızları ve sistem dosyası gibi küçük boyutlu çok sayıda dosyayı daha iyi işleme yeteneklerine sahiptir. Ancak tüm bu özellikler kurumsal uygulamalar için büyük fark yaratmaktadır. Son kullanıcılar için yüksek maliyetli SLC ürünler yerine MLC ürünler kullanıma sunulmaktadır.

"Bilgisayarım/My Computer" simgesine sağ tıklayın ve "Yönet/Manage" seçeneğini tıklayınız, açılan pencerede soldaki menüden "Disk Yönetimi/Disk Management" bağlantısını seçiniz. Gelen ekranda yeni sürücü/new drive alanına sağ tıklayın ve "Yeni Bölüm/New Partition" seçeneğini tıklayınız. "Yeni Bölüm Oluşturma Sihirbazı/New Partition Wizard" uygulamasında verilen talimatları takip ederek yeni bölüm oluşturun ve bölüme sürücü harfi atayınız. Sürücünüz artık "Bilgisayarım/My Computer" penceresinde görüntülenecektir.

SATA-150; 1,5Gb/s aktarım hızına sahip 1.nesil SATA arayüzünün adıdır. Ayrıca SATA I ya da SATA 1 olarak da adlandırılmaktadır. SATA-300; 3Gb/s aktarım hızına sahip 1.nesil SATA arayüzünün adıdır. Ayrıca SATA II ya da SATA 2 olarak da adlandırılmaktadır. Günümüzde üretilen SATA SSD ürünler SATA 3Gb/s, arayüzüne sahip SATA 2 (II) ya da SATA-300 ürünlerdir.

SATA 3Gb/s katı hal sürücüler (SSD); SATA 1.5Gb/s arayüzü ile geriye dönük uyumluluğa sahiptirler.

Rastgele veri giriş çıkış işlemi (I/O) gerektiren uygulamalar SSD ürünlerde daha iyi çalışmaktadır. Örneğin veritabanı indeksleme uygulamaları, ISS e-posta ve süreç işleme gerektiren uygulamalar. Ayrıca, küçük boyutlu dosyalara hızlı bir şekilde erişim gerektiren uygulamalar ve yüksek giriş çıkış işlemi (I/O) ihtiyacı olan uygulamalarda katı hal sürücülerden yararlanılabilir. katı hal sürücü teknolojisinin faydalar, maliyetinin çok ötesindedir.

SSD ürünlerde arama gecikmesi (seek latency) değeri 0'a yakındır. HDD ürünlerde ise okuma kafasının verinin bulunduğu yere gitme süresi olan arama gecikmesi (seek latency) süresi çok daha uzundur. Ayrıca katı hal sürücülerde disk plakası bulunmadığı için devir gecikmesi 0'dır ve I/O işlemini istek gelir gelmez yaptığı için I/O veri aktarım performansı en yüksek seviyededir.

Kingston katı hal sürücüler-SSD NAND flash bellek teknolojisi ile üretilmektedirler. Ayrıca Kingston katı hal sürücüler "wear leveling" özelliğine de sahiptirler, bu özellik ile veriler tek bir alanda büyük boyutlu olarak tutulmamakta, tüm sistem üzerine yazılmaktadır. Bu sayede tek bir veri hücresinin üzerine yazılan veri miktarı azalmakta ve veri hücresinin dolayısı ile katı hal sürücünün kullanım ömrü uzamaktadır.

Hayır, katı hal sürücüler, sıradan sabit diskler gibi birleştirme (defragment) işlemine ihtiyaç duymazlar. Bu işlemin yapılması SSD ürünlerde bir performans artışı da sağlamaz, aksine gereksiz okuma yazma işlemi yaparak hücreleri yıpratır. Sisteminizde SSD kullandığınızda, otomatik ya da planlanmış birleştirme (defragment) işlemleri yapan uygulamaları iptal etmeniz önerilir.

Hayır. İşletim sistemlerinde sıradan sabit diskleri (HDD) destekleyen sürücüler SSD ürünleri de desteklemektedir.
Ancak; Intel® Matrix Storage Manager (IMSM) gibi SATA Native Command Queuing (NCQ) özelliğini destekleyen bir sürücü mevcut ise bu sürücünün de sisteme kurulması önerilmektedir.
NOT:
Windows* Vista* ile gelen sürücü SSDNow "E" ve "M" serisi ürünlerde NCQ desteğini engelleyen bir açık bulunmaktadır. Bu nedenle Windows* Vista* işletim sistemi kullanılıyor ise Intel'den IMSM sürücüsünün indirilmesi gerekmektedir.

Evet, dayanıklı, güvenilir ve düşük güç harcayan bir depolama çözümü olarak sabit disk yerine kullanılabilir. SSDNow, ATA-7 komut setinive SATA II komut eklentilerini destekler. Sistem ve işletim sistemi AHCI desteğine sahip olmalı ve AHCI özelliği açık olmalıdır. (F6 tuşuna basılarak gerekli IMSM gibi sürücülerin yüklenmesi sağlanmalıdır. Not: Windows Vista işletim sisteminde AHCI desteği mevcuttur.

Evet, performansı arttırmak için kontrolör tarafından veri tamponlama işlemi yapılmaktadır. Veri Tamponlama işlevi devre dışı bırakılır ise, sadece işlemlerde gecikme olur ve ek bir veri koruma işlevi etkisiz hale gelmiş olacaktır.

Evet, SSDNow; NCQ destekleyen, asenkron sinyal düzeltme, yazılım ayarları koruma ve cihaza bağlı güç yönetimi gibi özelliklere sahip bir 3.0Gbps SATA cihazdır.

SSDNow, katı hal sürücüler; 2.5” standart sabit disk boyutunda ürünler olarak kullanıma sunulmuştur.

SSDNow sürücüler Intel ve AMD tabanlı en güncel masa üstü ve diz üstü sistemler ile test edilmiş ve onaylanmıştır.

M.2, standart kuruluşları olan PCI-SIG ve SATA-IO tarafından geliştirilmiş olup PCI-SIG M.2 ve SATA Rev. 3.2 spesifikasyonlarında tanımlanmıştır. İlk önce Next Generation Form Factor (NGFF) olarak adlandırılmış, daha sonra 2013'te resmi kuruluşlar tarafından M.2 olarak yeniden adlandırılmıştır. Birçok kişi M.2'ye hâlâ NGFF demektedir.

M.2 küçük form faktörü, Wi-Fi, Bluetooth, uydu navigasyonu, Yakın Alan İletişimi (NFC), dijital radyo, Wireless Gigabit Alliance (WiGig), Wireless WAN (WWAN) veKatı Hal Sürücüleri (SSD'ler) gibi eklenti tipi birçok kart için geçerlidir.

M.2'nin, sadece SSD'lere özel form faktörüne ilişkin bir alt grubu vardır.

Hayır, ikisi farklıdır. M.2, hem SATA hem de PCIe depolama arabirimini desteklerken mSATA, yalnızca SATA'yı destekler. Fiziksel olarak da farklı görünürler ve aynı sistem konnektörlerine takılamazlar. Aşağıdaki resimde bir M.2 SSD ve bir mSATA SSD görünmektedir (konnektörlerinin ve kart boyutlarının farklı olduğunu görebilirsiniz):
Module image
M.2 2280 (yukarıda) ve mSATA karşılaştırılması. Uyumsuz oldukları yuvalara yerleştirilmelerini önleyen anahtarlara (veya "V" şeklindeki tırnaklara) dikkat edin.

Son yıllarda piyasaya çıkan Intel z97 ve AMD FX 990 yonga kümelerinin kullanıldığı anakartlar, M.2 SATA ve PCIe SSD'leri destekler. Ayrıca, şu anda M.2 SSD'yi destekleyen çok sayıda dizüstü bilgisayar bulunmaktadır. Lütfen M.2 SSD satın almadan önce uyumluluk açısından cihazınızın sistem tercihlerine ve kullanım kılavuzuna bakın.

SSD'lerden Wide-Area Network (WAN) kartlarına kadar farklı tipte M.2 kartları olduğundan, birçok farklı boyutta M.2 modülü bulunmaktadır.

SSD tabanlı M.2 modüllerinde en sık görülen boyutlar; 22 mm genişlik x 30 mm uzunluk, 22 mm x 42 mm, 22 mm x 60 mm, 22 mm x 80 mm ve 22 mm x 110 mm olanlarıdır. Yukarıdaki boyutlardaki kartların adlandırılma sistemi şu şekilde olacaktır: İlk iki rakam, Genişliği (hepsi 22 mm) ve diğer rakamlar (30 mm - 110 mm) Uzunluğu gösterir. Bu durumda M.2 SSD'ler; 2230, 2242, 2260, 2280 ve 22110 olarak ifade edilir.

Aşağıdaki resimde 2.5 inç SSD ve 2242, 2260 ile 2280 M.2 SSD'ler gösterilmiştir:
Size range image

SSD'ler disk birleştirme gerektirmez. Hiçbir fiziksel disk olmadığından, arama süresini azaltmak için verilerin düzenlenmesi gerekmez. Bu nedenle SSD'nin birleştirilmesi etkili olmamaktadır. Ayrıca bir SSD'nin birleştirilmesi, sürücünün belirli alanlarında gereksiz yıpranmaya neden olabilir. SSD'ler, herhangi bir konumda gereksiz yıpranmayı önlemek için verileri tüm sürücüye eşit biçimde yazmak üzere tasarlanmıştır. Yine de SSD sürücünüzün birkaç kere birleştirilmesi sürücüye zarar vermeyecektir. Ancak uzun bir süre boyunca sürekli olarak yapılırsa sürücünün ömrünü kısaltabilir.

M.2, fiziksel form faktörüdür. SATA ve PCIe, depolama ara birimini işaret eder. Temel farklılık, performans ve M.2 SSD tarafından kullanılan iletişim protokolüdür.

M.2 spesifikasyonu, SSD'ler için hem SATA hem de PCIe ara birimini barındıracak şekilde tasarlanmıştır. M.2 SATA SSD'leri, 2.5 inç SATA SSD'lerde şu anda kullanılmakta olan aynı denetleyiciyi kullanacaktır. M.2 PCIe SSD'ler, PCIe protokolünü desteklemek için özel olarak tasarlanmış bir denetleyici kullanacaktır.

Bir M.2 SSD, yalnızca bir protokolü destekleyebilir ama M.2 yuvaları SATA ve PCIe protokollerinin ikisini de destekleyebilir.

Hayır. Bir M.2 SSD, ya SATA'yı ya da PCIe'yi destekler. Aynı anda her ikisini de desteklemez. Ayrıca üreticiler tarafından, ya SATA'yı ya da PCIe'yi veya bazı durumlarda her ikisini de destekleyecek sistem kartı yuvaları sunulabilmektedir. Aygıtınızda hangi teknolojilerin desteklendiğini kontrol etmek için sisteminizin kullanım kılavuzuna bakmanız gerekir. Bazı anakartlarda, her ikisini de destekleyen yuvalar olabilirken bazılarında yalnızca SATA'yı veya yalnızca PCIe'yi destekleyen yuvalar bulunur.

SATA 3.0 spesifikasyonu yaklaşık 600 MB/s maksimum hızla sınırlıdır. 1000MB/s'den başlayan hızlara sahip PCIe ara birimi daha hızlıdır. PCIe Gen 2 x2 geçitleri, 1.000 MB/s hıza kadar ve Gen 2 x4 geçitleri 2.000 MB/s hıza kadar veri aktarımı yapabilir. Ayrıca, 2015'te daha yaygın bir şekilde kullanılacak olan ve hızı 4 kat artarak 4.000 MB/s'ye kadar çıkabilen yeni PCIe Gen 3 teknolojisi de sistemlerde kullanılmaya başlamıştır.

Hayır. Hem SATA hem de PCIe M.2 SSD'ler, işletim sisteminde yerleşik olan AHCI sürücüleri kullanır. Ancak kullanabilmeniz için M.2 SSD'yi sistem BIOS'unda etkinleştirmeniz gerekebilir.

Belirli durumlarda M.2 SSD yuvası, PCIe geçitlerini veya SATA bağlantı noktalarını, anakarttaki diğer aygıtlarla paylaşabilir. Aynı anda her iki bağlantı noktasını kullanmak, aygıtlardan birini devre dışı bırakabileceğinden lütfen anakartınızın teknik belgelerini gözden geçirerek ayrıntılı bilgi edinin.

Performansları aynı olabilir. Bu durum ayrıca; SSD'lerin kullandığı ana bilgisayar sistemi içindeki denetleyiciye, dahili yerleşime ve her SSD'nin içindeki denetleyici ve yongalara da bağlıdır. SATA 3.0 spesifikasyonu, 2.5 inç'te veya mSATA ya da M.2 SSD form faktörlerinde en fazla 600 MB/s hızı destekler.

Ana bilgisayar sistemi, PCIe protokolünü desteklemezse, PCIe M.2 SSD büyük olasılıkla BIOS tarafından görülmeyecek ve bu nedenle sistemle uyumsuz olacaktır. Aynı şekilde, yalnızca PCIe M.2 SSD'leri destekleyen bir yuvaya SATA M.2 SSD takılırsa, SATA M.2 SSD kullanılamayacaktır.

PCIe M.2 SSD yalnızca, o anakarttaki PCIe x2 (2 geçitli işlevsellik) hızlarında çalışabilecektir. PCIe x4 hızlarını destekleyen bir anakart satın alırsanız x4 kapasitedeki M.2 SSD'nizin, o ortamda beklendiği şekilde çalışması gerekir. Ayrıca sistem kartlarında, PCIe geçitlerinin toplam sayısının aşılabileceği, PCIe M.2 x4 SSD'yi 2 geçit veya geçitsiz kısıtlayan PCIe sınırlamaları vardır.

M.2 spesifikasyonunda, M.2 kart veya yuva arabiriminde, çoğu daha sonra kullanılmak üzere tahsis edilen 12 anahtar veya tırnak tanımlanmıştır:
table
Şu anda tanımlanmış M.2 Anahtarları (yalnızca B ve M, M.2 SSD'ler için geçerlidir)
Kaynak: All About M.2 SSDs, SNIA, June 2014.
Özellikle M.2 SSD'ler için sık kullanılan 3 anahtar vardır:

B
M
B+M (her iki anahtar da M.2 SSD'de bulunur)
Farklı anahtar türlerinin etiketi çoğu zaman, M.2 SSD'nin kenar konnektörünün üzerinde veya yakınında (ya da altın parmaklarda) ve aynı zamanda M.2 yuvasının üzerinde bulunur.

Aşağıdaki grafikte, her iki M.2 SSD'deki M.2 SSD anahtarları ve doğru bir şekilde anahtarlanmış konnektörlerin yerleştirilmesini sağlayacak tırnaklara sahip uyumlu M.2 yuvaları gösterilmiştir:
Key image
B anahtarlı M.2 SSD'lerin, M anahtarlı M.2 SSD'lere (5) göre kenardaki (6) pim sayısının farklı olduğunu unutmayın. Bu asimetrik düzen, kullanıcıların M.2 SSD'leri ters çevirip B anahtarlı M.2 SSD'yi M anahtarlı yuvaya takma (veya tam tersi) girişiminde bulunmalarını önler.

B anahtarlı kenar konnektörlü bir M.2 SSD, aygıtınıza bağlı olarak SATA ve/veya PCIe protokolünü destekleyebilir, ancak PCIe veri yolunda yalnızca PCIe'nin 2 katına kadar (1.000 MB/sn) performansı destekleyebilir.

M anahtarlı kenar konnektörlü bir M.2 SSD, aygıtınıza bağlı olarak SATA ve/veya PCIe protokolünü destekleyebilir ve PCIe veri yolunda PCIe'nin 4 katına kadar (2.000 MB/sn) performansı destekleyebilir; aynı şekilde ana bilgisayar sistemi de 4 katına kadar performansı destekler.

B+M anahtarlı kenar konnektörlü bir M.2 SSD, aygıtınıza bağlı olarak SATA ve/veya PCIe protokolünü destekleyebilir, ancak PCIe veri yolunda yalnızca 2 kata kadar performansı destekleyebilir.

M.2 SSD Anahtarı B Anahtarı M Anahtarı
SSD kenar konnektörü SSD edge connector - B Key SSD edge connector - M Key
Uyumlu OLMAYAN Yuvalar Not Compatible Sockets - B Key Not Compatible Sockets - M Key

Bir M.2 SSD'deki B+M anahtarları, uygun SSD protokolü desteklendiği sürece (SATA veya PCIe), çeşitli anakartlarda çapraz uyumluluğa olanak sağlar. Bazı anakart ana bilgisayar konnektörleri, yalnızca M anahtarlı SSD'leri barındıracak şekilde tasarlanmış olabilirken, bazıları yalnızca B anahtarlı SSD barındırabilir. B+M anahtarlı SSD bu sorunu çözmek üzere tasarlanmıştır; ancak yine de bir yuvaya M.2 SSD takıldığında çalışacağı garanti edilemez. Çünkü bu, M.2 SSD ve anakart arasında paylaşımlı protokol bulunmasına bağlıdır.

Desteklenen uzunlukları doğrulamak için her zaman anakart / sistem üreticisinin ürünle birlikte verdiği bilgileri okumanız gerekir ama birçok anakart 2260, 2280 ve 22110'yi destekler. Ürünle birlikte tutma vidası verilerek, kullanıcının 2242, 2260, 2280 ve 22100 M.2 SSD'yi sabitlemesine olanak sağlanır. Anakart üzerindeki boş alan miktarı, yuvaya sabitlenip kullanılabilecek M.2 SSD boyutunu belirler.

Hayır, M.2 SSD'ler çalışırken takıp çıkarılabilecek şekilde tasarlanmamıştır. Lütfen M.2 SSD'leri, sistem kapalı durumdayken takıp çıkarın.

M.2 spesifikasyonları, boş alan kısıtlaması olan bazı gömülü uygulamalar için 3 farklı Tek Taraflı sürüm (S1, S2 ve S3) ve 5 Çift Taraflı sürüm (D1, D2, D3, D4 ve D5) olmak üzere farklı M.2 SSD kalınlıkları öngörmektedir. Aşağıdaki grafikte gösterildiği gibi, bazı platformlarda M.2 konnektörünün altındaki sınırlı boş alandan dolayı belirli gereksinimler söz konusu olabilir (LSI'nın izniyle kullanılmıştır).
Main System Board